Kategorier
Tips

Hur mycket kostar det att anlita en föreläsare?

Om man av någon anledning behöver komma i kontakt och anlita en föreläsare så ska man först och främst se över hur mycket man är beredd att betala för dennes tjänster. Det skiljer nämligen väldigt mycket pengar mellan olika föreläsare och här spelar saker som rykte, erfarenhet och hur känd denna föreläsare är in i bilden. Du kan alltså som företagsledare anlita en dokusåpakändis för dyra pengar där ingenting av värde egentligen sägs utan du har då enbart betalat för att denne är känd. Likväl kan du anlita en föreläsare – billigt – som är relativt okänd men som har förmågan att berätta en rörande historia som får dina anställda att känna något efter föreläsningens slut. Här hittar du en bra och seriös föreläsare inom entreprenörskap.

Det här är alltså ett problem som uppstått under senare år i takt med att fler och fler människor anser sig vara kändisar – nämligen det att de, helt enkelt, stjäl jobb för föreläsare som har detta som yrke. En halvkänd såpaskådis kostar nämligen betydligt mer än en vad en professionell föreläsare gör och detta egentligen bara just för detta kändisskap och får trots detta även fler jobb. Människor är nämligen i en allt högre grad beredda att betala för ett känt ansikte än för en föreläsare med något viktigt att säga och det är tyvärr den tid vi numera lever i.

Varför anlitar vi kändisar som föreläsare?

Detta ser man ju överallt – kändisar av alla slag dyker upp och tar dyrbar plats av de som utbildat sig och har den stulna platsen som sitt levebröd. Här kan det handla om yrken som bartenders, journalister och alltså föreläsare. Hur ofta har du exempelvis inte sett att en kändis plötsligt får chansen att i någon större dagstidning börjar skriva en krönika varje vecka? En krönika som borde skrivits av en utbildad journalist men där man ser att klicken ökar om en känd person får utrymmet istället.

Detsamma gäller alltså föreläsare där ett företag kanske hellre tror att sina anställda vill höra någon anekdot från livet på Robinson-ön snarare än att höra hur en verklig människa på något sätt tagit sig ur ett missbruk, överlevt en trafikolycka eller verkligen kan konsten att motivera sina åhörare.

Att detta är ett problem är en underdrift och här har vi alla ett ansvar som inte bara handlar om vilken föreläsare man väljer till sitt företag eller till sin skola – det handlar om förändra vår bild av kändisskap i grunden. Att beundra och se upp till en människa vars enda bedrift i livet är att genomfört ett samlag framför en kamera föder, helt enkelt, en sorts dumhet bland folk i allmänhet.

Att sedan anlita denna person som exempelvis föreläsare till en skola blir väldigt kontraproduktivt då eleverna plötsligt tycker att de också ska försöka sig på en liknande karriär och därför tycker att skolan inte längre är viktig. Det fungerar ju ändå, eller hur?
Detta tänkande måste alltså ändras i grunden – att vara känd för ingenting och sedan få betalt för det som exempelvis föreläsare, det är helt enkelt fel väg att gå.