Kategorier
Tips

Barnkalas på lekland – ett kul sätt att fira

Trött på att anordna barnkalas hemma med tidskrävade förberedelser och trist disk och städning efteråt? Gör som allt fler andra svenska föräldrar – lägg kalaset på ett lekland.
Mängder av så kallade lekland har poppat upp i Sverige de senaste åren och i princip alla dessa har specialerbjudanden för barnkalas. Och det har alltså blivit en mycket populär lösning – mindre arbete för stressade föräldrar och ett äventyr och ett minne för livet för barnen.

Exakt hur kalaserbjudandena ser ut varierar förstås från lekland till lekland, det finns ofta dessutom ett antal olika varianter att välja mellan på varje ställe.
Alla försöker förstås överträffa varandra i lekglädje och fantasifullhet, men vissa grundkomponenter finns alltid med:

Kalasvärd som tar hand om er

Det finns i princip alltid en speciell kalasvärd som tar hand om sällskapet på bästa sett. Värden ser till att tider passas och att allt flyter som det ska på den speciella dagen. I vissa fall håller värden i lekar och sjunger sånger med barnen (inte enbart födelsedagssången).

Lek i leklandet

Ett lekland är till för att leka i och det brukar finnas gott om tid för sådant på schemat. Allt ett barn kan önska sig i lekväg finns tillgängligt: rutschkanor klätterställningar, studsmattor, linbanor, bollkanoner, bollhav är standard och på vissa lekland finns det till och med fotbollsplaner, basketplaner och cykelbanor. Det blir inga problem med att hålla barnen sysselsatta fram till det är dags för mat och tårta. Givetvis finns det utrymmen där föräldrarna kan slappna av medan barnen leker, och det brukar även finnas en babyhörna, om det är riktigt små syskon med på kalaset.

Födelsedagsmat och tårta

Som nämnts ovan har alla lekland sina egna erbjudanden, men klassiker i matväg är förstås hamburgare, chicken nuggets, pizza och pannkakor. I de allra flesta fall har föräldrarna stora möjligheter att påverka hur menyn ska se ut och hur måltiden ska gå till. Tårta ingår förstås och dessutom kan man ofta köpa till glass och godis (ibland ingår detta också). Det finns kort sagt allt man behöver

Firandet

Föräldrarna får givetvis vara med och sätta sin prägel på firandet – hur presentutdelningen ska gå till, till exempel. Man kan dock räkna med att kalasvärden tar tag i saken och håller i födelsedagssången, och så vidare. De är proffs på kalas och ser till att inga barn blir besvikna.

Efterfest med ännu mer lek

När själva kalaset sedan är över brukar det finnas ytterligare lektid inplanerad. Perfekt att låta barnen springa av sig efter maten och tårtan medan man själv slappnar av med en kopp kaffe. Ofta får alla barn som varit med på kalaset med sig en godispåse hem.

Enkelt att boka

Låter det lockande med ett barnkalas på leklandet? Då är det bara att kontakta det lekland som passar er familj bäst sett till lekutbud, tema och födelsedagserbjudanden. Ofta spelar förstås det geografiska läget en stor roll. Det är ju viktigt att så många kompisar som möjligt ska kunna komma på kalaset. Leklanden är ofta mycket flexibla när det gäller ändringar av antal gäster eller till och med byta av tid. Är man bara ute i god tid går det mesta att lösa.